Fundació Duran Vall-Llosera

En Pere Duran i Farell (Caldes de Montbui 1921 – Barcelona 1999), empresari, enginyer, humanista, mecenes i home bo. Creu de Sant Jordi el 1982. Fou el fundador de la Fundació Duran Vall-Llosera, entitat que entre gener de 1978 i febrer de 1981 finança quatre campanyes de missió arqueològica amb excavacions al Sudan i a l’alta Núbia.

Els seus treballs es varen centrar en la necròpolis d’Amir’Abdallah en la localitat d’Abri i a la propera d’Amara, entre la segona i tercera cataracta del riu Nil.

Amb la concessió del Servei d’Antiguitats del Sudan i sota la direcció del professor M. Almagro Basch, es va treballar a una necròpolis meroítica, algunes tombes de la fase post-meroítica o Grup X i un petit cementiri de la cultura Kerma.

Tots els elements tan materials com orgànics foren estudiats per diversos investigadors vinculats a la Universitat Complutense de Madrid (Departaments de Prehistòria i Antropologia), l a l’Institut de Prehistòria del Centro Superior de Investigaciones Cientificas de Madrid i al Museu Nacional de Historia Natural de Paris. Destaquen per la seva transcendència els treballs realitzats per Víctor M. Fernandez i Gonzalo Trancho.

Un cop classificats i estudiats els material, foren exposats al Museu de Khartum i part passaren a formar part de la col·lecció arqueològica de la Fundació.

Bibliografia

  • Durán Vall-Llosera P. (2008). La figura de Pere Durán Farell a través de la arqueología. 1er Congreso Internacional de Arqueología Ibérica Bastetana, Varia 9, Universidad Autónoma de Madrid, 17-27.
  • Conde i Berdós MJ. (1995). Art de la Núbia Antiga. Col·lecció Arqueològica Duran/Vall-Llosera, Premià de Dalt. Martin.
Categories: General

Entrades relacionades

General

La Col·lecció Egipcia dels Amatller

La col·lecció egipcia dels Amatller El 1909 la família Amatller empren un viatge que els ha de portar fins a Egipte i al actual Sudan, sens dubte l’afició per la fotografia deixa la petjada del Llegiu més…

General

Gran troballa

Gran troballa en el fons arqueològic Victor Català Ens hem de felicitar de saber de l’existència d’un nou escarabeu de procedència egípcia en el Fons Victor Català. És l’Alfoli de la Sal de la vila Llegiu més…

General

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita.

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita. Encunyades des de el segle IV aC., els Semis que trobem son majoritàriament datats com a moneda Republicana, eina del comerç cartaginès, circulen Llegiu més…