Fundació Duran Vall-Llosera

En Pere Duran i Farell (Caldes de Montbui 1921 – Barcelona 1999), empresari, enginyer, humanista, mecenes i home bo. Creu de Sant Jordi el 1982. Fou el fundador de la Fundació Duran Vall-Llosera, entitat que entre gener de 1978 i febrer de 1981 finança quatre campanyes de missió arqueològica amb excavacions al Sudan i a l’alta Núbia.

Els seus treballs es varen centrar en la necròpolis d’Amir’Abdallah en la localitat d’Abri i a la propera d’Amara, entre la segona i tercera cataracta del riu Nil.

Amb la concessió del Servei d’Antiguitats del Sudan i sota la direcció del professor M. Almagro Basch, es va treballar a una necròpolis meroítica, algunes tombes de la fase post-meroítica o Grup X i un petit cementiri de la cultura Kerma.

Tots els elements tan materials com orgànics foren estudiats per diversos investigadors vinculats a la Universitat Complutense de Madrid (Departaments de Prehistòria i Antropologia), l a l’Institut de Prehistòria del Centro Superior de Investigaciones Cientificas de Madrid i al Museu Nacional de Historia Natural de Paris. Destaquen per la seva transcendència els treballs realitzats per Víctor M. Fernandez i Gonzalo Trancho.

Un cop classificats i estudiats els material, foren exposats al Museu de Khartum i part passaren a formar part de la col·lecció arqueològica de la Fundació.

Bibliografia

  • Durán Vall-Llosera P. (2008). La figura de Pere Durán Farell a través de la arqueología. 1er Congreso Internacional de Arqueología Ibérica Bastetana, Varia 9, Universidad Autónoma de Madrid, 17-27.
  • Conde i Berdós MJ. (1995). Art de la Núbia Antiga. Col·lecció Arqueològica Duran/Vall-Llosera, Premià de Dalt. Martin.
Categories: General

Entrades relacionades

General

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita.

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita. Encunyades des de el segle IV aC., els Semis que trobem son majoritàriament datats com a moneda Republicana, eina del comerç cartaginès, circulen Llegiu més…

General

Un escarabeu egipci procedent de Mallorca

Anvers i revers del escarabeu egipci de Mallorca (fotos de Cristòfor Veny cedides a l’autor, preparades per R. Àlvarez). Un escarabeu egipci procedent de Mallorca De Mallorca procedeix un escarabeu; l’única peça egípcia que, amb certa seguretat, Llegiu més…

General

El que hi ha d’egipcià a un museu català – Museu de les Terres de l’Ebre

El que hi ha d’egipcià a un museu català Museu de les Terres de l’Ebre Creat el 2011, és un espai museístic dedicat a la historia, l’etnografia, l’ecologia, l’economia i la geografia del delta de Llegiu més…