fragmentsAE065
.
Propietat privada-drets reservats ©
  • Número inventari AR23162
nom
Fragment amulet de Sobek
mides
material
Faiança
procedencia
època/dinastia
305 – 30 aC.
referencies

comentaris

Sobek en grec Suco, déu cocodril adorat especialment a Shedet posteriorment anomenada Cocodrilópolis (El-Fayum), al llac Moeris, així com en Nubt (Ombos) l’actual Kom Ombo, molt important en el panteó egipci, és citat en els Textos de les Piràmides, en els Textos dels Sarcòfags i en diversos himnes.
Els cocodrils són animals perillosos, però Sobek, com divinitat representada en amulet, ens parla d’una deïtat benvolent com l’aigua. El Nil surt de la seva suor i fa a la vall productiu, i com un déu de fertilitat se li vinculava amb el mite del renaixement al més enllà.
W.M.Flinders Petri els classifica com amulets de deïtats animals. Theophoric, número 240.

bibliografia general
  1. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  2. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
  3. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
  4. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa
  5. Padro Josep. La Glíptica Fenicio-Púnica y los Escarabeos de Ibiza. Producciones Artesanales Fenicio – Púnicas. VI Jornadas de Arqueollogía Fenicio – Púnica. Ibiza 1991.
  6. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
procedencia imatges
  • Ankhshenamon
 modificat 10/04/2013