El Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltru i els Quatre Fills d’Horus
Eels quatre fills d’Horus, disposen de representació als nostres Museus, pero es el Víctor Balaguer el que mes mostres ens ensenya. Confeccionats en faiença o pasta vidrada i plana, blau turquesa, el conjunt dels quatre fills d’Horus, representats de perfil, sostenint una llarga tela doblegada, mostren la seva faç dreta: Imset (amb cap humà) i Duamutef (amb cap de xacal o cànid) i l’esquerra: Hapy (amb cap de babuí) i Qebehsenuf (amb cap de falcó), estil o forma usual a partir de la XXV dinastia.
Originalment tots amb cara humana, estaven lligats al rei, ajudant-lo en la travessia l’altre mon, per posteriorment adquirir la forma dels quatre fills d’Horus. Petri els classifica amb el número 182, Amulet of animal – Headed Gods. Theophoric Amulet.
Cada fill protegia una part del cos; Imset el fetge, Hapy els pulmons, Duamutef la melsa i Qebehsenuf els intestins. Així mateix cada un d’ells tenia la protecció d’una deessa i indicava un punt cardinal: Isis i el Sud; Neftis i el Nord; Neit i l’Est, Serket i l’Oest.

Categories: Peces