Un Escarabeu de Tuthmosis III al Museu de les Terres de l’Ebre

De manufactura saïta i de probable producció a Nàucratis (Pimeri) imitaria els escarabeus del rei Tuthmosis en un exercici de recuperar tot l’antic o arcaic.
Peça procedent de la necròpolis d’incineració paleo-ibèrica de Mas de Mussols, als terrenys de La Palma. L’Aldea, a Tortosa. Trobada a la tomba X, en les excavacions realitzades per el Dr. Maluquer entre novembre de 1966 i gener de 1967.
L’anvers dibuixa el protòrax i no es representen els èlitres. Les potes apareixen de manera esquemàtica. En el revers podem observar una Esfinx estirada mirant a la dreta, amb un Falcó amb les ales obertes i un Udjat damunt, al davant una ploma Maat y a sota el símbol nb. Tot plegat envoltat per una línia circular.
Número de catalogació 02155 del Museu del Montsià. Mesura 17 x 12 x 7 mm. essent de pasta vidriada blanca groguenca amb restes de laca gris blavenca, duu una perforació longitudinal. Se li atribueix una datació als segles VII-VI aC.

Bibliografia:

ALMAGRO-GORBEA, Martín; GRAELLS I FABREGAT, Raimon. (2011). “Escarabeos del noreste de Hispania y del sur de la Galia: catálogo, nuevos ejemplares e interpretaciones”. Lucentum. XXX. pp. 25-87

Categories: Peces